Något av det härligaste en skiddag efter själva åkningen är en mysig lunch eller paus på ett trevligt ställe. I Verbier finns massor med restauranger i backen, som alla såklart har stora terrasser där man kan sitta soliga och varma dagar. Här kommer några exempel på de restauranger vi år på, samt en restaurang som ni kan skippa. Inte för att den är dålig, utan för att det är en privatklubb dit man bara kan köpa medlemsskap om man blivit rekommenderad av minst tre andra medlemmar!
The Cuckoo’s nest Verbier – Gökboet
The Cuckoo’s nest är en av de finare restaurangerna i backen och har både en stor matsal inomhus, en terrass och en loungedel utomhus. Vi frös lite om fötterna dagen vi åt här, så vi valde bord inomhus, även om terrassen lockade denna soliga dag!
En härlig meny, där vi delade på sniglar i vitlök och en stor carpaccio till förrätt. Till varmrätt tog jag och dottern sallader, lax respektive getost som var stora och matiga. Min fru tog en soppa och sonen hamburgare.
Hitta hit: Ta liften till Les Attelas, The Cuckoo’s nest ligger i samma byggnad som lifthuset.
Budgettips: I samma byggnad ligger en enklare självservering, även den med en terrass!
Restaurant Des Grand Plans
I Savoleyres, en bit ner i backen från platsen där man går av liften ligger Restaurant Des Grand Plans som vi verkligen gillade. Vi fann den av ev slump en eftermiddag och tog en paus här. Innan vi gick bokade vi bord för lunch dagen efter. Ingen fine dining, utan rätter som rösti med tomatsås och ägg eller burgare. Gott, trevlig personal och skönt avslappnat,
Cabane Mont fort
En mycket populär klassisk krog mitt i backen. Ta liften Chaux-Gentiannes och åk mot Verbier så ser ni denna restaurang på vägen och kan vika av mot den. En lång kö som säkert tog 20 minuter, innan jag kom fram och kunde beställa i den lilla luckan. Fördelen var att jag hade trevliga svenskar både framför mig och efter i kön som hade ätit här massor med gånger och kunde tipsa mig om vad jag skulle ta, Det blev en crôute för mig. En brödskiva, doppad i vin som sedan täcks med ett tjockt lager ost och skinka innan den grillas. Serveras med cornichoer, grillad tomat och toppas med ett stekt ägg! Sonen tog en annan klassiker – rösti med korv.
Chez Danny Verbier
Chez Danny hittade vi av en slump sista dagen efter vi fått blodad tand på de opistade backarna – utmärkta med gult – och åkte ner en av dem mot Verbier. Den kurviga och puckliga backen gick förbi en rad mysiga chatlets innan vi kom fram till Chez Danny. Helt klart en svårtillgänglig restaurang, som man annars får promenera till från Verbier by om man inte kommer skidvägen. Supermysigt ställe med en meny som såg riktigt bra ut, även om vi nöjde oss med att ta en paus och något att dricka.
Prisnivån på restaurangerna i backen
Priserna för varmrätterna vi åt låg runt 20-25 CHF, så en lunch för fyra personer gick minst på 100 CHF, ofta mer. Dvs ca 1000 SEK. Strategin vi hade sista dagarna – att ta med matsäck och bara ta något att dricka i backen – är såklart ett sätt man sparar pengar på om man vill. Men samtidigt är det himla kul att testa det lokala köket, så en mix som vi gjorde kan jag rekommendera! Drycken på restaurangerna var däremot inte så dyr utan ungefär som i Åre..
Boka bord i förväg
På i stort sett alla restauranger rekommenderas att boka bord i förväg, minst dagen innan. om ni kommer under högsäsong. Speciellt om man är en hel familj eller ännu större sällskap.
Restaurangen som bara är för medlemmar – Club du Chalet blanc
På toppen av Savoleyres ligger Club du Chalet blanc. En restaurang där jag försökte boka bord men möttes av beskedet att där får bara kan äta om man är medlem. Som man bara kan bli om man långt i förväg blir rekommenderad an minst tre befintliga medlemmar. Så denna restaurang kan man glömma som vanlig turist!
Mer om Verbier
- Skidåkning i Verbier
- 4 Vallées tour