Har du testat att göra egna rökta räkor på grillen? Vi gör det flera gånger varje sommar och det är verkligen löjligt enkelt och räkorna blir så goda. Så här enkelt är det!
Rökta räkor på grillen – så enkelt och gott!
Man kan såklart köpa färska räkor och lägga stor tid på att röka dem i en riktig fiskrök. Men vi kör detta på vanliga frysta räkor som får tina en stund innan vi lägger dem på grillen. Ja, man kan till och med slänga på havlfrysta räkor om man inte har tinat dem klart innan. Grillen är väldigt förlåtande. Se bara till att ta de finaste frysta räkorna ni kan hitta, av modellen större räkor.
Man behöver inte röka räkorna så länge, så jag brukar ta vanligt grillkol som går snabbt att få fart på men som inte brinner så länge.
När det är fin glöd häller jag upp grillkolen på ena sidan av grillen och lägger även på två vedträn av björk och en stor blötlagd kvist enris. På den andra sidan av grillen lägger jag på räkorna. De ska alltså få indirekt värme och rök – inte ligga ovanför grillkolen. Sedan på med locket på grillen snabbt så inte enriset brinner upp utan bara pyr och ryker. Efter ca 20 minuter har räkorna fått en härlig färg och grillsmak.
Under tiden de röks slog jag en majonäs och gjorde aioli samt ett enkelt vitlöksbröd på färdigköpt surdegsbaguette som jag penslade med vitlökssmör innan jag grillade det i ugnen.
Dessa räkor serveras lämpligen med ett glas vitt, min favorit till räkor är en Riesling som ”Duett” från Leth som är ett vin på riesling och veltliner. Friskt och riktigt gott till rökta räkor!
En så enkel middag – eller en god förrätt!
Ingen en i närheten?
Vi har flera enar på tomten, men finns inte det i in närhet kan man köpa rökspån för att få en god smakrik rök.
Röka fler saker på grillen?
Ja, med denna metod kan man röka vad man vill på grillen. Kött, kyckling, aubergine eller majs. Gillar man rökt mat kan detta bli nästan lite beroendeframkallande!
Recept på rökta räkor på grillen
Rökta räkor på grillen
Equipment
- 1 Klotgrill med lock
- 1 Grillkål
- 1 Kvist enris eller rökspån
- 2 Ev två vedträn av björk
Ingredients
- 1 kg räkor
- 1 hög grillkol
- 1 kvist enris
Instructions
- Tänd grillkolen. När det är glöd, häll ut dem på ena halvan av grillen. Lägg på en kvist enris och ev på några vedträn av björk
- Häll ut räkorna på andra sidan av grillen. Gör detta snabbt så inte enriset hinner brinna upp – på med locket direkt!
- Rök i 15-20 minuter till räkorna fått en fin färg och är varma
- Servera med aioli, vitlöksbröd och ett gott vitt vin!
Detta är så gott!