På tisdag är det den officiella Semmeldagen 2021 och i år är det mer nyheter på semmelfronten än vanligt. I detta inlägg tipsar jag om var ni hittar Stockholms godaste klassiska semlor. Helt socker-, laktos- och glutenfria semlor, löjromssemlor och semmeldrinkar. Och om ”Semlor Alignment Chart” – som på ett tydligt sätt visar att en semla faktiskt kan se ut hur som helst!
Jag har tidigare år fått chansen att sitta mer i juryn i That’s up’s stora semmeltest – där vi testat hela 30 olika semlor från olika Stockholmsbagerier. Vill ni äta en riktigt klassisk semla är tipset att kolla in de som var godast i förra årets test – ni hittar dem här.
Testvinnaren från Bullar & Bröd
Jag har redan ätit en Semla i år och då tog vi såklart den semla som vann testet förra året – den från Bullar & Bröd Stenugnsbageri som vann semmeltestet både 2020 och 2019. En semla med små bitar salt mandel i mandelmassan, en perfekt bulle och fluffig grädde. Ett hett tips om ni vill ha en klassisk semla!
Crountusemla på Mr Cake
Jag var även och fikade med sonen på Mr Cake häromveckan och jag testade då deras Crountusemla. En friterad croissant/donut fylld med en karamelliserad mandelfyllning, grädde och florsocker. Faktiskt riktigt god även om sonen gillade sin Red Velvet croissant, fylld med en cream cheese frosting, ännu bättre!
Lakritssemla hos Tössebageriet
Alla lakritsälskare bör istället ta sig till Tössebageriet på Östermalm för en annorlunda semla, Tidigare år lanserade Tössebageriet semmelwrappen, i år lanserar de en lakritssemla!
Gluten- laktos- och sockerfria Vegansemlor
Vår dotter äter en specialkost utan gluten. laktos eller vanligt socker. Det finns faktiskt alternativa semlor som funkar även för henne (och alla andra som vill skippa socker, vete och grädde) hos exempelvis Kale & Crave och Pepstop.
Löjromssemlor på Clarion Hotel Sign
Gillar du löjrom mer än mandelmassa och tycker att crème fraîche är godare än grädde? Då kanske en löjromssemla är något för dig! Jag var med mina resebloggarvänner Peter & Helena på en AW i fredags då vi bland annat testade löjromssemlorna på Clarion Hotel Sign. De kom in som en trio av läckra små bakverk med löjrom från Kalix, crème fraîche, picklad rödlök och dill. Till det drack vi såklart bubbel. Så läckert – helt klart en semla i min smak!
Semmeldrinkar på Tjoget
Här du till de som hellre dricker din semla? Tjoget på Söder, rankat till en av världens 50 bästa barer, har i år tagit fram två drinkar med smak av Semla.
Vi har haft fler dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika – detta är en fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmeldebatten
Leo Lahti – chef bartender på Tjoget
Semlor Alignment Chart
Men vad är egentligen en semla? Kan en semla smaka lakrits eller ha creme fraiche istället för grädde? Svaret får man i nedan sammanställning om hur man kan se på semlor. Den förklarar på ett bra sätt hur vi kan se så olika på vad en semla är. Är man en riktig rebel kan i stort sett vad som helst vara en semla!
Bilden: Reddit.
Fint ändå att Dalsland smyger sig in här och levererar semlor. 😉
👍😅