Sexrättersmeny som går att förbereda med matchande viner 

Dela inlägget:

Helgen innan jag fyllde 50 bjöd jag upp mina närmaste killkompisar för ett dygn på vårt fritidshus i Dalarna för att starta födelsedagsfirandet. Jag var sugen på att gå all-in på en god middag med matchande viner och började tidigt planera en sexrättersmeny som går att förbereda innan gästerna kom.

Nästa steg var att beställa hem matchande viner. Jag mailade menyn till Winefinder och fick tillbaka förslag på matchande viner till respektive rätt. Tipsen såg riktigt bra ut, så jag klickade på beställ och några dagar senare kom en låda hem till dörren med sex viner.

Matinköpen var inte riktigt lika smidiga, utan jag fick åka runt till några olika affärer för att hitta allt jag ville ha. Dagen innan gästerna kom åkte jag upp till landet för att preppa. Nästa dag kom de upp lagom till lunch, som vi åt utomhus i höstsolen – pizza som jag gräddade i vår stora vedeldade pizzaugn. Sedan tände vi bastun, gick en promenad medan bastun blev varm och sedan var det bastu, bad och bira några timmar innan det var dags för middag!

Sexrättersmeny som går att förbereda med matchande viner 

Nästan all mat var förberedd så jag kunde umgås med mina vänner en stor del av middagen – så denna typ av meny kan jag varmt rekommendera. Jag bestämde mig även innan för att läsa på lite om vinerna och berättade lite detaljer om varje vin när de serverades, en kul grej jag ska fortsätta med.

Innan middagen – en frisk whiskycocktail 

Innan middagen serverade jag en Paloma. En riktigt god, enkel whiskycocktail på maltwhisky, grapefrukttonic och skivor av blodapelsin. Sedan satt vi oss till bords

#1. Förrätt 1: Toast skagen och champagne

Jag älskar toast skagen så den kommer ofta på våra middagar. Smörstekt surdegsbröd, handskalade räkor, hemslagen majonnäs, dill och citron. Till den Champagne Boizel Brut Réserve. Ett litet champagnehus som grundades 1834 nu drivs av sjätte generationen Boizel. En riktigt frisk, brödig och god skumpa som var en perfekt start!

#2. Förrätt 2: Oyster Rockefeller och Riesling

Oyster Rockefeller är en ny favorit och alla jag bjudit den på gillar den, även om man inte gillar råa ostron, så den rätten är numera med på många middagar. Det är även en rätt man kan förbereda helt och hållet i förväg och bara gratinera några minuter innan servering. Så gott! Receptet hittar ni här.

Till ostronen en riesling från Weingut Huffs, vars vinrankor är planterade på röd skiffer och lerblandad jord mellan Oppenheim och Nackenheim i närheten av Rhein. Fräscha och friska viner med en läcker ton av äpplen, citrus och persika. En perfekt match med ostronen!

#3. Förrätt 3: Tonfisk sashimi med en chardonnay. 

Rå tonfisk i tunna skivor med små bitar tärnad gurka, rostade sesamfrön och en marinad på citron, soja och sesamolja. Lika enkelt som gott! Till tonfisken en ekfatsjäst chardonnay från Lismore Estate Vineyards som räknas till en av de främsta vinmakarna i Sydafrika. 

Tre små förrätter med riktigt bra viner. Sedan dags för varmrätt!

#4. Varmrätt: Oxfilé tournedos med två röda viner

Till varmrätten serverade jag två olika röda viner, som sedan även fick hänga med till nästa rätt. En maffig Barolo från Carlo Revello & Figli och en lite lättare men riktigt god PSI från Dominio de Pingus. Varmrätten var oxfile som jag stekte som tournedos, med en rödvinssås, potatiskaka och kål som hade stekts i smör och vin fyra timmar. En riktigt höstig rätt som med facit i hand skulle varit snyggare med ett grönt tillbehör – men gott blev det och vinerna passade även här perfekt.

#5. Ostar och portvin

Till den femte serveringen som var ostar fortsatte vi med samma viner. Jag körde på en klassisk gruyere som jag älskar, en Beemster Chili som hade en väldigt god smak med aningen hetta och en underbart krämig Kaltbach. Till ostarna hade jag jag kokat en marmelad på hallon och så hade jag sparat löken och kryddorna som kokade med rödvinssåsen och kylt ner, det passade nästan ännu bättre som tillbehör.

#6. Chokladmoussetårta med portvin

Finalen var en mäktig chokladmoussetårta som serverades med ett härligt portvin, Niepoort Late Bottled Vintage Port som görs på druvor från över 70 år gamla vinrankor. En riktigt god port som alla (till sin förvåning) gillade jättemycket. Port dricker man alldeles för sällan! Receptet på tårtan hittar ni här.

En riktigt god och trevlig middag, med underbara viner, som sedan forsatte långt in på småtimmarna…

Läs om fler hemmamiddagar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Michelinkrogar i Bangkok – jag testar den billigaste Michelinkrogen hittills

Det kryllar av Michelinkrogar i Bangkok, och nyligen fick staden sin första trestjärniga Michelin-restaurang - Sorn. Men det...

Cykeltur i Bangkok med ABC Amazing Bangkok Cyclist

Jag har varit i Bangkok flera gånger, kollat in tempel och marknader, shoppat, promenerat omkring i folkmyllret, besökt...

Sivatel Hotel Bangkok – lyxigt, hållbart hotell med takpool mitt i Bangkok

Vi bodde en natt i Bangkok på Sivatel Hotel Bangkok under senaste resan till Thailand, där vi först...

Saker att göra i Nan i Norra Thailand

Efter två dagar i Phrae i norra Thailand fortsatte vi till staden Nan, som ligger två timmar bort...