I helgen är det åter dags för Smaka på Stockholm 2019. Det 28:e året i rad som det är matfestival i Kungsträdgården. Parken fylls i år av ett 40-tal food-trucks, tillfälliga restauranger och barer. Det är liveunderhållning på Kungsträdgårdens stora scen och i ett stort tält fokuserar man på årets tema lite extra – Hållbarhet.
Smaka på Stockholm – Hållbarhet
Temat syns dels i ett stort tält – ”Food Tech Village” – där man har utställare som visar upp klimatsmarta förpackningar, appar för att köpa mat som gått ut billigare, föreläsningar och matlagningsaktiviteter.
Men även ute i restauranghavet syns temat. Alla medverkande restauranger har ansträngt sig lite extra för att tänka på hållbarhet och har fått som uppgift att servera minst en ”Signaturrätt” som symboliserar framtiden på sin meny.
Bästa rätterna på Smaka på Stockholm 2019
Festivalens största snackis är troligen Hawaii Poké’s Poké-cone. Fyllda med lax eller tofu, ris, sriracha, mango, sesamfrön, chili mayo i ett glassrån som går att äta upp. Zero waste och riktigt gott! På samma ställe kan man hitta en riktigt härlig sommardrink – en hemkokt rabarber- och kokusslush med cava!
Det finns mängder av restauranger att välja mellan, så jag frågade gänget i That’s up tältet om råd. De hade redan hunnit få bra koll på vad som var bäst på festivalen och vi tog några av deras råd rakt av, som burgare på Babas. De tipsade även om en lammpizza, bästa veganska maten menar de fanns på My Vegina och Farangs signaturrätt Mussaman Curry tyckte de var en av de bästa signaturrätterna.
Barer på Smaka på Stockholm 2019
Förutom massa intressanta matalternativ finns en rad barer om man blir törstig…
Massor av aktiviteter och tävlingar under Smaka på Stockholm
Det är ett digert program under festivalen som ni enklast tar del av här. Dessutom massa tävlingar, som exempelvis That’s Up kör i sin monter där man kan vinna restaurang- och spa-besök.
Zero waste?
Med 350.000 besökare blir det ju inte riktigt zero waste när man serverar den mesta maten och drycken i engångsmaterial. Varför inte starta med schysstare plastglas som går att diska (och även är trevligare att dricka ur)? Vissa barer hade dock riktiga glas, speciellt mousserande vin är ju så mycket godare i ett riktigt glas!
Sammantaget – Riktigt kul matfestival, missa inte om ni är kvar i Stockholm i helgen! Vi var där även förra året (läs om 2018 år festival här) och av bilderna att döma var det klart kallare väder då. I år bäddar väderprognosen för en fantastisk fetsival!
Plats: Kungsträdgården
Datum och tider: 5-8 Juni 11-22. 9 Juni 11-21.
Fri entré, ingen åldersgräns.
.
Ser gott och trevligt ut!