En sortimentsprovning är ett sätt att testa många – eller alla viner – som en viss importör har. Jag har haft förmånen att få gå på några sådana tidigare, senast i Juni då jag provade 38 olika viner från hela världen.
Nu i veckan var det ännu en, denna gång en klart större provning, med Vinovativa. De hade hyrt hela restaurang L’avventura och tagit med över 200 olika viner, främst från södra Europa. Vissa av dem finns i det vanliga sortimentet på Systembolaget, men de flesta ligger på beställningssortimentet.
När man ska smaka så här många viner kommer man inte så långt om man dricker upp allt man smakar, så jag gjorde som alla andra och luktade, smakade och spottade sedan ut vinet igen.
Start med champagne
Som sig bör startade jag med bubbel – först med champagne och fyra varianter Drappier. En skumpa jag inte testat tidigare men som var riktigt torr och god. Drappier är ett vinhus som har väldigt låg halt svavel i sin champagne och som satsar på att vara helt svavelfria inom 10 år. Det tar tydligen tid att ”lära” vinrankorna att producera vindruvor som kan bli vin som klarar sig utan konserveringsmedel!
Nästa bubbel var Gaston Chiquet., som var ett lite blommigare och fylligare vin. Även det en riktigt god skumpa.
Cava och prosecco
Vid bordet intill fanns det cava och prosecco.. Cava är som bekant bubbel från Spanien och görs med champagnemetoden där vinet får en andra jäsning på flaskan. Prosecco är bubbel från Italien där man istället kolsyrar vinet innan det tappas på flaska.
Jag föredrar generellt cava framför prosecco och bland de vi testade var även ”cavornorna” mina favoriter. Torra och goda med toner av gröna äpplen och päron. Siffrorna ni ser skrivet på flaskorna är föresten priset ex moms som restaurangerna köper in detta för. Lägger man på ca 25% är det priset på systemet.
Proseccon var inte lika bra i mitt tycke som cavan utan smakade mer frukt, på gränsen till rutten frukt – inte alls lika friska och goda.
En klassisk och en oklassisk rosé.
Nästa viner var en klassisk och en oklassisk rosé. Först en ovanligt bra rosé -en mörkt från den svalaste delen av regionen Bandol i södra Frankrike. Så långt från beachklubbsrosé man kan komma, riktigt fylligt – supergott. Den klassiska, ljusrosa, rosén jag provade efter hade inte mycket att sätta emot!
Triss i chablis
Vidare in på vitt vin och tre olika flaskor chablis från ett litet småskaligt vinhus. Petit chablis är regionen utanför själva chablis och de vinerna är lite enklare och billigare än de som kommer från själva chablis. Men ganska lika i karaktär, lite oljiga med toner av äpple och ek. Gott, men chablis är inte ett av mina favoritviner.
Vin D’alsace
Vid nästa bord fanns det mer vita viner, först fem olika från Alsace – som var riktigt bra. Framför allt de två näst längst till vänster, en Murf Gewurtztraminer från 2017 och en Pinot gris från 2018 var riktigt bra.
Efter dessa var det turen för lite enklare franska bordsviner, som dock var lite svaga jämfört med de jag smakade strax innan från Alcase, Men ett glas iskallt bordvin i skuggan på ett torg i en liten fransk by så här på sensommaren vore inte dumt!
Aldo Conterno en av Piemontes bästa vinproducenter
Aldo Conterno räknas som en av Piemontes bästa vinproducenter och denna del av provningen hörde till en av de intressantaste. Först provade vi deras vita vin som otippat smakade skumbanan och tutti frutti – men på ett bra sätt!
Sen sex röda viner där min favorit var det tredje (från höger) – en Nebbiolo från 2016.
Ratti från Vingården Ochetti
Vingården Ochetti ligger i Piemonte i nordvästra Italien och deras röda viner går under namnet Ratti. Min favorit där var Ratti Ochetti, en Nebbiolo från 2019 som även finns i magnumflaska. Ännu vassare var deras Barolo som var något extra!
Santo Spirito
Santo Spirito ligger strax nedanför Guardiola på Etnas nordliga sluttning. Jordmånen är djup och består av vulkanisk aska i de vida terrasserna. Här odlar man samma druva, men på olika platser för att på så sätt ta fram olika typer av viner. Riktigt goda, speciellt San Lorenzo 2019!
Grand finale – massor med Riseling
Bland vita viner är jag himla svag för Riesling, så jag avslutade med att prova sju olika rieslings. Och jag måste säga att alla var goda – men det sista – längst till höger från Emrich Schönleber Halgans 2017 var grymt bra om jag skulle välja en favorit!
En perfekt final på denna vertikala provning. Där jag inte hann med att testa mer än en tredjedel av alla drycker som fanns, men det är himla kul att köra en expressprovning på detta sätt och det är intressant hur givande det är trots att man inte sväljer det man smakar på. Ibland fanns det chans att fråga lite om vinerna – det var såklart extra intressant, men mest satt jag och provade på egen hand.
Så sugen nu på att fortsätta och lära mig mer om vin. Den WSET 1-kurs jag gick på Restaurangakademien förr två år sedan var en bra start, men skrapade bara lite på ytan. Nu är det WSET 2 som är nästa steg!
[…] höstas var jag på en vinprovning med vinimportören Vinovativa och provade igenom stora delar av deras […]