I går arrangerade That’s up Stockholms största test av semlor – Stockholms bästa semla 2020 – där bakverk från 34 caféer och bagerier provades. Jag var med i juryn och smakade lite av alla dessa semlor. Många bra, vissa bottennapp och så några som verkligen stack ut och blev storfavoriter.
Stockholms bästa semla 2020 – topp 10
Här har ni listan över de semlor som juryn gillade allra bäst. I toppen Bullar & Bröd, Stenugnsbageri som även vann testet förra året. Det var även en av de tre semlor som jag gav full pott. En helt perfekt semla, värd att köa lite extra för!
1 – Bullar & Bröd, Stenugnsbageri 4.04
2 – Ett Bageri , 4,0
3 – Haga Tårtcompani & Bageri 3,92
4 – Ritorno Konditori Etc. 3,61
5 – Mr Cake 3,23
6 – Bröd & Salt 3,19
7 – Skeppsbro Bageri 3,13
8 – Spånga Konditori 3,09
9 – S:t Paul Bageri 3,0
10 – Park Kafé Näsbypark 2,89
Stockholms sämsta semlor
I testet var det tre semlor som stack ut som klart sämre än alla andra. Detta är inte en del i det officiella resultatet utan mina egna anteckningar. Ser upp för semlorna från dessa tre bagerier:
- Droppens Konditori
- Eldtomta Café
- Petite France
34 olika semlor testade!
Testet gick till så att vi satt i grupper om sex personer och fick in plåtar med sex semlor i taget. Vi startade med att bedöma utseende, innan vi delade upp semlorna i små bitar för att kunna prova en liten bit var. Smaken bedömdes och sedan gavs ett helhetsbetyg mellan 1-5.
De semlor som fick högst betyg av oss var de som hade perfekt gräddade bullar, lagom söt mandelmassa med små bitar av salt mandel och grädde med aningen vanilj.
De med vaniljcreme i mandelmassan, för söt mandelmassa utan bitar, underjästa bullar eller massa kardemumma i grädden fick lägst betyg.
Inga märkliga innovationer i testet
I testet finns bara klassiska semlor. Men för er som vill ha något ”nytt” finns bagerier som gör semmelburgare, semmelwraps eller nachosemlor!
Stockholms bästa semla 2019
Vinnaren av årets semla 2019 var även då Bullar & Bröd Stenugnsbageri som fick det högsta betyget 4,27. Tvåa kom Ritorno, som även 2018 kom på en andra plats, denna gång med poängen 3,86. Trea kom Viggbyholms stationskafé med betyget 3,52.
ÅH, har en del att smaka av ser jag – bara att börja uppifrån så har jag att göra fram till påska… 🙂
Har du vägarna förbi Nynäshamn kan jag tipsa om bageriet Müllers prislönta semlor – understa lagret är rosa gräddfluff med bitar av mandelmassa. SJUKLIGT goda!
Ah, låter som en innovativ Semla! Jag är egentligen inget stor fan av bakverk (äter hellre ”riktig” mat) men semlor är ju en härlig tradition man vill behålla!
Lustigt att Droppens semla hamnade på Varnings-listan. Kan inte varit färsk, alternativt att ni fick ett dåligt exemplar. I min bok är deras semlor bäst i Stockholm. I år har jag testat bl.a. Bullar&Bröd, Lillebrors, Tösse, Vetekatten och i min bok kommer ingen av dom i närheten av Droppens.
Oavsett, kul med såna här tester! Och glöm aldrig: smaken är som baken: delad.
Hej Nikos, Ja, vi kanske fick ett dåligt exemplar, eller så blev konkurrensen för hård. Här finns en bild på den. Men som du säger – smaken är verkligen delad!