Sultan Qaboos Grand Mosque i Oman är en av de största moskéerna i Mellanöstern och är givet att besöka när man kommer till Muscat i Oman. Sultan Qaboos Grand Mosque byggdes mellan 1995 och 2001 och täcker en yta på cirka 416 000 kvadratmeter. Den kan rymma upp till 20 000 personer samtidigt och är otroligt påkostad – speciellt de delar som bara är för männen…
Kläder för att gå in i Sultan Qaboos Grand Mosque
Innan man går in i Sultan Qaboos Grand Mosque behöver man se till att vara rätt klädd. För män innebär det långbyxor och en kortärmad skjorta eller t-shirt. För kvinnor är kraven hårdare. De ska ha en slöja över håret och långa klänningar som täcker både hela armarna och benen när till fötterna. Har man en för kort klänning behöver man ha på strumpbyxor som täcker anklarna.
Mosken är öppen för alla, oavsett religion, så länge man respekterar klädkoderna. Dock bara vissa tider och inte på fredagar – om man inte är muslim.
Kvinnornas bönesal i Sultan Qaboos Grand Mosque
Vi gick först för att kolla in kvinnornas bönesal i Sultan Qaboos Grand Mosque. Den är klart mindre än salen för männen och har inte heller samma rika utsmyckning. Innan man går in i bönesalen får man ta av skorna och gå in barfota.
Vår guide tog oss vidare genom de pampiga bygganderna i marmor mot den stora bönesalen för män.
Männens bönesal i Sultan Qaboos Grand Mosque
När man byggde männens bönesal i Sultan Qaboos Grand Mosque sparade man inte på krutet. Detta är en av de största bönesalarna i världen och den handknutna mattan på golvet var länge världens största (nu finns dock en ännu större i Sheikh Zayed-moskén i Abu Dhabi). Mattan tog 600 personer 4 år att producera och har 1.7 miljarder knutar. Den är 60*70 meter stor och täcker hela bönesalens yta.
På de tider när mosken är öppen för alla besökare skyddas mattan med en blå matta, vilken rullas bort när det är bönestund.
Ljuskronan ovanför bönsalen är 14 meter hög och tillverkades över 100.000 kristaller. Även denna var länge världens största ljuskrona innan Sheikh Zayed-moskén i Abu Dhabi beställde en ännu större!
Varför är männens bönesal mycket större?
Jag frågade lite naitvt vår guide varför männens bönesal är mycket större – och varför man har två olika bönesalar för män och kvinnor. Svaret är att i Oman har man tolkat koranen som att man ska separera män och kvinnor under bland annat bönestunder för att hålla fullt fokus på sin bön utan något som kan avleda. Vidare har kvinnorna i Oman fortfarande klart mer ansvar för familj och barn än männen, vilket gör att de får be hemma i större utstäckning än männen, som då kan åka till denna moske oftare och det kräver då en större bönesal för männen. Detta kan tyckas märkligt för en svensk, då vi är så jämnställda, men här i Oman har man inte kommit dit ännu.
Fakta inför besöket på Sultan Qaboos Grand Mosque;
- Muslimer kan vanligtvis besöka mosken hela dagen. Icke-muslimer kan endast besöka mosken från 08:00 till 11:00 från lördag till torsdag. Moskén är stängd för icke-muslimska besökare på fredagar.
- Gratis entré
Mer tips om Oman
Resan till Oman var en pressresa ihop med Omans turistbyrå. Tankar och åsikter är som vanligt mina egna.