Surströmmingspremiär – tredje torsdagen i Augusti

Dela inlägget:

Idag är det Surströmmingspremiär – som det alltid är den tredje torsdagen i Augusti. En rätt som har odiskutabelt äcklig lukt, men med en lång tradition som gör att jag tycker att man ska prova i all fall om man ges chansen. Och får man inte chansen via surströmmingsälskande vänner som bjuder in får man lösa det själv!

Jag är inte uppväxt med en tradition av att äta surströmming, men för några år sedan när jag skulle ha herrmiddag överraskade jag gänget med surströmming till förrätt. Då i form av klassiska klämmor med hård tunnbröd, kokt potatis, rödlök, gräslok och små bitar surströmming. Med iskall snaps och god öl till. Klart godare än jag hade trott – och lukten var inte så farlig när vi öppnade burken under vatten i en hink. Ja, och så satt vi på vår innergård och åt också såklart – surströmming kräver frisk luft!

Surströmmingspremiär

Vad är surströmming?

Surströmming är vanlig strömming som konserverats genom att man jäst den. Så här går det till:

  • Fisken fångas, rensas och tvättas.
  • Sedan saltas fisken och läggs i öppna kar för att jäsa.
  • Genom en process som kallas autolys bildas starkt luktande syror som smörsyra och ättiksyra ur sockerarter i fisken, samt svavelväte som är det som luktar väldigt skarpt.
  • Strömmingen packas sedan på konservburkar för att efterjäsa.
Surströmmingspremiär

Hur länge har man gjort surströmming?

Metoden att jäsa livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden – den äldsta svenska fiskfermenteringsanläggningen som man känner till låg i södra sverige för 9.000 år sedan! Men det var först på 1500-talet som metoden blev riktigt populär. Idag tillverkas den mesta surströmmingen kring Höga Kusten, men det finns små familjeföretag längs hela norrlandskusten.

Ät surströmming på restaurang i Stockholm

På Restaurang Tennstopet kan man på fredag 21/8 2020 äta surströmming. Platser bokar man genom att maila dem. Sturehof brukar också köra en surströmmingsskiva den tredje torsdagen i Augusti. Dock oklart om de gör det i år.

Läs mer om Surströmming på surstromming.se. – en webbsida helt tillägnad denna ädla jästa fisk!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Michelinkrogar i Bangkok – jag testar den billigaste Michelinkrogen hittills

Det kryllar av Michelinkrogar i Bangkok, och nyligen fick staden sin första trestjärniga Michelin-restaurang - Sorn. Men det...

Cykeltur i Bangkok med ABC Amazing Bangkok Cyclist

Jag har varit i Bangkok flera gånger, kollat in tempel och marknader, shoppat, promenerat omkring i folkmyllret, besökt...

Sivatel Hotel Bangkok – lyxigt, hållbart hotell med takpool mitt i Bangkok

Vi bodde en natt i Bangkok på Sivatel Hotel Bangkok under senaste resan till Thailand, där vi först...

Saker att göra i Nan i Norra Thailand

Efter två dagar i Phrae i norra Thailand fortsatte vi till staden Nan, som ligger två timmar bort...