Gillar ni tv-program som ”Hela Sverige bakar” eller att äta riktigt avancerade bakelser? Då kommer ni säkert vilja följa hur det går för det svenska konditorlandslaget som nu i helgen (22-23 jan) tävlar i VM – Coupe de Monde de la Pâtisserie i Lyon (Frankrike).
Sverige har kvalat in två gånger tidigare – 1995 och 2005 – och kom bägge gångerna sjua men i år har de lagt ribban klart högre och satsar på en pallplats. Coach för Konditorlandslaget är Martin Isaksson och Tony Olsson är lagledare och även medlem av juryn.
Tre moment – choklad och dessert, sockerskulptur och is- och glasstårta
Laget är uppdelat i tre delar: choklad och dessert, sockerskulptur och is- och glasstårta. I veckan fick jag möjlighet att få en titt på årets skapelser och på plats fanns även landslaget som visade hur man arbetade för att skapa årets konstverk, för det är mest rättvisande beskrivning. Extrem noggrannhet och stor kreativitet i kombination med expertis i hur man kan arbeta med råvaror som socker och choklad ligger bakom årets kreationer. Laget har själv valt tema och i år är det ”Fashion”. Kanske en flört med domarna då tävlingen sker i Frankrike som ju har många stora modeskapare.
Fascinerande vad man kan skapa av socker och choklad!
Update 23/1 2017: Det svenska laget slutade på en 11:e plats med pris för bästa innovation i Skulpturer. Stort grattis, skulpturerna var fantastiska!
Gör det själv!
Är ni sugna på att själva börja skapa konstverk av choklad kan jag tipsa om att t ex gå en kurs med Martin Isaksson. För ett drygt år sedan gick jag på en kurs med honom på Restaurangakademien, det kan ni läsa mer om här.