Bra sprit tar ofta tid att framställa, i alla fall om det handlar om whisky och rom. Whisky måste til och med lagras minst 3 år innan den får kallas whisky, medan rom har lite friare regler. På whiskyflaskorna skrivs det ut hur gammal den yngsta whiskyn som är i flaskan är (då man ofta blandar olika årgångsfat) medan man på Rom skriver ut hur gammal den äldsta delen av blandningen är .
Sveriges långsammaste cocktail – Zacapa Signature Slow Cocktail
För att poängtera att låta saker ta sin tid och inte stressa har Berns Asiatiska ihop med en 23-årig Ron Zacapa 23 årig skapat Zacapa Signature Slow Cocktail. En hantverkscocktail som tar över 2 veckor att förbereda. Utöver de 23 åren som den lagras i Guatemala såklart.
Så här går det till att göra Sveriges långsammaste cocktail
1#. Fermentera päron i vassle
#2. Tinktur
Gör en tinktur – kryddor som får dra i sprit – på kaffe och peppar.
#3. Infuserade päron
Skiva päron på en mandolin, låt de suga i sug rom och torka sedan i ugn
#4. Blanda alla ingredienser
Blanda alla ingredienser, servera i ett glas med is, garnera med päronet och njut!
>>> Som en rom & cola för finsmakare
Hur smakar då denna långsamma dryck? Om man bortser från färgen påminner den lite om rom & cola. Men mycket godare!
På Berns Asiatiska hela December!
Vill ni också testa den, men vill inte göra alla moment själva? Då är ett tips att ta en paus i julstöket på Berns Asiatiska. Där finns denna cocktail att beställa under hela december månad!
Alla snygga bilder är fotade för Diageo av Petter Bäcklund