Tips om Riksgränsen – 10 frågor och svar om Riksgränsen

Dela inlägget:

Jag har fått massor av frågor om hur skidåkningen i Riksgränsen är, vad det kostar och allmänna tips om riksgränsen. Så, förutom reportagen jag redan gjort om att ta nattåget till Riksgränsen, skidåkningen i Riksgränsen och Hotell Riksgränsen där vi bodde kommer här en fråge- och svarspecial!

10 frågor och svar – tips om riksgränsen

#1. Hur är backarna i Riksgränsen?

Det finns här femton nedfarter som pistas, de flesta blåa och röda. Så är det utmanande piståkning man är ute efter är kanske inte Riksgränsen det bästa valet. Det roliga här är all off-pist som man kan ta sig till via de vanliga liftarna – och sen öven ta sig vidare utanför systemet med guide!

Tips om riksgränsen Liftkarta

#2. För vem passar Riksgränsen?

För er som åkte en hel del och gillar off-pist är Riksgränsen det perfekta valet. Det kräver god vana och att man är duktig på att läsa av backarna och snabbt kan väja för hinder eller branta partier. Stora gropar och stup som man skulle spärra av i andra skidorter markeras diskret med ett par pinnar här. Jag tog med sonen som är 14 år – det var inga problem. Men han har å andra sidan åkt skidor sedan han var sex år. Massor i Romme, men även i Åre, Sälen, Lech och Verbier.

Tips om riksgränsen

#3 Hur lång är säsongen i Riksgränsen?

Säsongen i Riksgränsen börjar sent och slutar sent. 2022 öppnade liftarna den 25 Januari och stänger inte förrän 29 maj, Den främsta anledningen till att Riksgränsen öppnar så sent på säsongen är mörkret. Under December och Januari är det helt enkelt för mörkt för att åka stora delar av dagen, I slutet på säsongen när det är ljust nästan dygnet runt är liftarna ofta även kvällsöppna mellan 22-01!

Björkliden som ligger en halvtimme med bil från Riksgränsen – där samma liftkort gäller – öppnade den 11 februari och har öppet fram till 1 maj.

#4. När är det bäst att åka till Riksgränsen?

För störst chans till massor av lössnö – Från öppning i Februari fram till början av april. För störst chans till sol och mindre kyla från slutet av april fram till midsommar. Ju längre fram i säsongen, ju ljusare dagar. Men det blir också sämre skidåkning ju längre in i säsongen man kommer – och inte lika stor chans till puder.

#5. Hur tar man sig till Riksgränsen?

Man kan ta sig till Riksgränsen med bil, tåg eller med flyg – närmaste flygplats är Kiruna (2 timmar med bil till Riksgränsen) eller Narvik i Norge (50 minuter bort). Från Stockholm tar en bilresa ca 16 timmar upp till Riksgränsen.

Vi tåg nattåget upp som tar 18 timmar – men man sover bort stora delar av resan och åker man i egen kupé är det riktigt mysigt! Läs mer här om nattåget till Riksgränsen.

#6. Vad kostar liftkort i Riksgränsen?

Dagskort kostar 430 kr för vuxen – 345 kr för ungdom. Tre dagar exempelvis 1185 kr/ 940 kr. Samma liftkort funkar även i Björkliden dit det går gratisbussar varje morgon från Riksgränsen (30 minuter bort).

#7. Vilka restauranger finns i backen i Riksgränsen?

Det finns en restaurang i backen i Riksgränsen – Nordals – och en vid foten av liften vid den nedre liften på framsidan – Cafe Lappis. På Nordals som ligger på baksidan av fjället serveras korv, gulasch och hamburgare – enkelt, men sitter bra efter ett par timmars åkning. Missa inte deras egna kolsyrade lingondricka! Soliga dagar har de fullsatt på deras terrass med utsikt över fjället. Cafe Lappis serverar en dagens rätt där det ingår en liten salladsbuffé..

#8. Finns det after ski och nattklubbar i Riksgränsen?

I Hotell Riksgränsen finns nattklubben Grönan, där det både är after-ski och nattklubb på helgerna. Tider: Afterski Fredag & Lördag 16.00 – 18.00, Nattklubb Fredag & Lördag 21.30- 01.00, Söndag 19.00- 00.00.

#9. Hur många liftar finns det i Riksgränsen?

Det finns 6 liftar i Riksgränsen, vissa som varit i drift sedan slutet av 60-talet. Den ”nyaste” byggdes 1984.

  1. Övre stolliften, längd 600 m, fallhöjd 165 m, fast stollift i drift sedan 1968
  2. Nedre stolliften, längd 770 m, fallhöjd 265 m, fast stollift i drift sedan 1974
  3. Nordalsliften, längd 1 350 m, fallhöjd 300 m, teleskoplift i drift sedan 1982
  4. Katterjåkksliften, längd 1 100 m, fallhöjd 156 m, teleskoplift i drift sedan 1982
  5. Solliften, längd 520 m, fallhöjd 90 m, knapplift i drift sedan 1984
  6. Vinkelliften, längd 870 m, fallhöjd 200 m, ankarlift i drift sedan 1984

#10. Vad är skillnaden på Riksgränsen och Björkliden?

Björkliden ligger alltså 30 minuter bort med gratisbuss från Riksgränsen och samma liftkort gäller. Ibland när det blåser hårt och liftarna i Riksgränsen är stängda kan det därför vara en idé att ta en dagsutflykt till Björkliden. Men Björkliden är mer ett familjeområde med pistade backar, även om det finns en del pistnära off-pist, jämfört med Riksgränsen där fokus är off-pist. Min resebloggarkollega Dryden som föredrar pister framför off-pist har Björkliden som favorit av de två. Läs tips om riksgränsen i hans jämförelse här.

Läs ner om Riksgränsen

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Dagsutflykt till Chichen Itza – är det värt resan?

Vi har flera gånger när vi varit i Mexiko, funderat på att göra en dagsutflykt till Chichen Itza,...

Restauranger i Playa del Carmen – Mina bästa tips

Om du älskar tacos är Mexiko en riktig drömdestination och tacorestaurangerna i Playa del Carmen som vi testade...

Stränder i Playa del Carmen i Mexiko – våra favoriter

Hur är stränderna i Playa del Carmen i Mexiko? Det var vi nyfikna på inför vår resa dit....

Flyg till Cancún i ekonomiklass med Finnair

Hur är det egentligen att flyga i ekonomiklass, med två byten, hela vägen från Stockholm till Cancún i...