Tokyos Fiskmarknad – Tsukiji Fishmarket – grundades för 400 år sedan av Shugun, som gav lokala fiskare tillstånd att fiska för shoguns behov och det som var kvar såldes på marknaden. Idag är är Tsukiji Fishmarket världens största fiskmarknad där man varje dag auktionerar ut bland annat mellan 2-3.000 tonfiskar. Intill finns även en stor matmarknad, massor med intressant streetfood och restauranger som såklart har fisk på menyn!
Tonfiskauktionen på Tsukiji Fishmarket
Man kan som turist kolla in tonfiskauktionen och det kan vara bra att passa på att göra det en av de första dagarna man har i Tokyo, när man oftast är jetlaggad och vaknar tidigt. För här ska man vara på plats tidigt. Redan klockan 05.00 öppnar registreringen för en av 120 åskådarplatser och de delas upp i två grupper, där de första 60 får kolla mellan 05.50-06.05, nästa grupp mellan 06.05-06.20. Men, man kan inte boka plats i förväg och det är inte säkert att man får en plats även om man är här 05.00 om det är mycket besökare. så det är lite av en chansning. Här hittar ni mer detaljer om auktionen.
Jag skippade auktionen denna gång och kom hit när det öppnar för allmänheten klockan 10.00 istället, men så här ser platsen ut där åskådarna sitter:
Fiskmarknaden på Tsukiji
Att gå omkring på denna stora fiskmarknad med 450 olika återförsäljare är verkligen kul. Så många intressanta fiskar och skaldjur och det är kul att studera fiskhandlarna när de med vana händer sågar upp fryst tonfisk och rensar fisk.
Se upp för truckarna!
Fiskmarknaden är inte byggd som en turistattraktion, även om många som jag älskar att gå omkring här och kolla på alla intressanta blötdjur. En apsekt av att detta är en handelsplats är att det åker omkring små lasttruckar med fisk fram och tillbaka i hög fart i de trånga gångarna, så det gäller att hålla sig undan när de swishar förbi. De tar ingen hänsyn!
Fugu – blåsfisk med dödligt gift som dödar en människa på 20 minuter
Fiskebåtarna här drar också upp Fugu – en blåsfisk med dödligt gift som dödar en människa på 20 minuter. Dessa fiskar hanteras separat bakom stängda dörrar av experter på dessa fiskar som tar bort alla giftiga delar som lever, äggstockar och andra inälvor, innan fisken säljs på marknaden.
Yttre marknaden
Det finns dessutom en stor yttre marknad utanför fiskmarknaden, där man säljer allt man kan tänka sig i matväg, både råvaror och streetfood man kan äta på stående fot. För en foodie är detta himmelriket! Hör säljs allt man kan drömma om i råvaro- och matväg och man lagar all maten på plats. Prova japansk omelett, wagu-biff, ostron, ångkokta skaldjur, sashimi.
Här såg jag bland annat en råvara som jag fick serveras på Fävikens japanska pop-up i åre för ett par veckor sedan – bonito. det är en fisk som ångas, torkas och behandlas i 2-3 månader så den krymper och ser ut som en träbit. Den skivar man sedan tunna flingor av som används som smaksättning i mat eller dekoration.
Tokyos bästa sushi?
Här är det såklart sushi eller sashmi man ska äta till lunch om man inte nöjer sig med att äta sig mätt på streetfood och det finns massor med olika restauranger. Vissa mer hypade än andra där det ryktas att man kan hitta Tokyos bästa sushi och där får man stå i kö flera timmar för en plats. Min guide jag var här med hade dock en favorit på en bakgata – Sushi Itadori – där vi fick en plats vid baren utan att vänta vilket passade mig perfekt. Kul att se kockarna jobba och sushin här var verkligen god, med bland annat havsabborre och tre sorters tonfisk i olika fethetsgrader. Godare än den jag åt förra gången jag var här och köade för en av de populäraste restaurangerna.
Är man ute efter den allra bästa sushin så finns det dock ännu mer high-end-restauranger där man betalar upp till 16500 yen för en lunch. Tokyo har en mängd sushirestauranger med stjärnor i Guide Michelin, flera med tre stjärnor. Ni hittar hela listan här.
Tempel på fiskmarknaden
Självklart finns här också ett tempel där man kan be för god fiskelycka, för fiskebåtarnas säkerhet eller bara allmänna önskningar som att bli frisk eller få det där drömjobbet!
Tsukiji Fishmarket flyttar hösten 2018
Ja, ska man besöka Tsukiji Fishmarket gäller det att snabba på, i alla fall om man vill besöka denna gamla anrika byggnad. Hösten 2018 flyttar hela marknaden till moderna, mer effektiva lokaler en halvmil från nuvarande plats för att göra plats för OS 2020.
Resan till Japan görs i samarbete med visit Japan, men tankar och åsikter är som alltid mina egna!
På den där fiskmarknaden skulle vara kul att kika runt! Utbudet ser ut att vara lite utöver fiskarna man brukar se i fiskdisken hemma om man säger så 😉
Ja, helt klart!