Vad är en nödvändig resa i dessa tider? Med tanke på att vi inte kan planera resor utomlands är det allt fler som funderar på resor inom Sverige, både på weekends och inför sommaren. Men man vill ju göra rätt, så ”får” man göra resor inom Sverige om man är fullt frisk?
Vissa tolkar Folkhälsomyndighetens budskap: ”Tänk över om resan verkligen är nödvändig” som att ingen ska resa någonstans – överhuvudtaget – fram till 31 december 2020. Exempelvis fick jag några personer som gav kommentarer i denna riktning på Twitter när jag skrev ett inlägg om min kommande weekendresa till Blekinge. (Twitter är ju i och för sig inte den bästa plattformen för en sansad diskussion, men deras kommentarer fick mig intresserad av vad Folkhälsomyndigheten egentligen avser).
Läser man hos Krisinformation under avsnittet ”Tänk över om resan verkligen är nödvändig” ser man en rad där det står att Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.
Läser man dock vidare på länken som det refereras till kommer man till ett inlägg på folkhalsomyndigheten.se som publicerades den 19 mars – inför påsk. Där står det att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om resan till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra. Sedan dess har formuleringen legat kvar, trots att restauranger och andra verksamheter har gjort förändringar som att öka avstånden mellan borden och att det sedan i slutet av mars är förbud mot arrangemang för över 50 personer.
Många hotell och restauranger har agerat snabbt för att ställa om till krav på avstånd mellan bord etc och vissa har på eget initiativ även hittat lösningar som går längre än kraven Folkhälsomyndigheten ställer på dem, som gratis room service (som ett alternativ till att äta på restaurangen) och bordsbufféer och bordsservering vid frukosten istället för en stor buffé.
Är det nödvändigt att restauranger och hotell överlever?
Så frågan är vad som är mest nödvändigt? Att vi tolkar raden ”Tänk över om resan verkligen är nödvändig” som att även friska personer stannar hemma resten av året, eller är det nödvändigt att vi fortsätter att göra resor inom Sverige så inte alla restaurang och hotell går i konkurs med de enorma konsekvenser det ger?
Hur reser man inom Sverige säkrast?
Egen bil är såklart det sätt som man träffar klart minst andra människor på, men även resor med SJ är numera utformade för att man ska ha så lite kontakt med sina medpassagerare som möjligt. Exempelvis placeras alla passagerare vid ett fönster och platsen intill går inte att boka. Läs mer hos SJ här.
Vilka ska inte resa alls?
Självklart ska inte sjuka personer eller de som känner sig lite krassliga resa över huvud taget. I mitt tycke borde heller inte personer i riskgrupp resa – det när ju de som lättast får allvarliga symptom av Covid-19 och behöver sjukhusvård, i de fall de skulle insjukna hastigt under en weekendresa.
Hur tolkar du budskapen från Folkhälsomyndigheten? Kommentera gärna!
Hej Christian! Bra skrivet och resonerat! Jag kan tycka att man om man till exempel åker från isoleringen hemma (där man ändå går ut i affärerna då och då, givetvis med bibehållen distansering, och även sätter sig på en uteservering emellanåt) till sommarstugan och isolerar sig där (självklart tar man med allt man behöver så man inte behöver gå till affären där) Så borde ju det vara både ok och pk. Givetvis ska man åka hemåt så fort man känner sig krasslig så att man inte belastar sjukvården där. Restauranger kanske man främst ska stötta på hemorten men med social distansering kan man väl göra ett och annat stödbesök på restaurangen på destinationen också.