Jag är en stor whiskyfantast och om jag ska välja en cocktail så är det oftast en whiskybaserad variant. När jag var på ett event för ett par veckor sedan för att testa lite nya whiskysläpp serverades vi riktigt goda whiskydrinkar till middagen som följde, komponerade av Charlotte Halsius som har en bakgrund som kock och bartender.
Numera är Charlotte brand ambassador på Diageo och jag fick en pratstund med henne med tips om hur man gör egna whiskydrinkar hemma, recept på hennes bästa whiskydrinkar och hennes tips om de bästa barerna i Stockholm för whiskydrinkar!
Hej Charlotte! Hur väcktes ditt intresse för att börja blanda drinkar?
– Jag har alltid älskat mat och jag började min resa som kock, vilket var fantastiskt för att lära mig att kombinera olika smaker, texturer och få utlopp för min kreativa sida. Några år senare började mitt intresse för bartending. Jag skolade då om mig och fick mitt första bartenderjobb. Det kändes verkligen som jag hittat hem, att få möjlighet att vara kreativ i skapandet av drinkar men samtidigt (och ännu viktigare för mig) jobba med gäster. Att ha direktkontakt med gäster, bygga relationer och skapa serviceupplevelser från början till slut.
Vad är det roligaste med att vara bartender?
– Att få möjlighet att skapa en serviceupplevelse, att helt enkelt göra någon glad. Att knyta nya kontakter, lära sig av andra samt att jobba i team. Idag jobbar jag som Brand Ambassador för Diageo i Sverige och Norge, så jag jobbar inte lika aktivt som bartender längre men glädjen i att jobba med service finns fortfarande kvar.
Vad är den mest komplicerade whiskydrink du gjort?
– En av de mest märkliga drinkarna som jag har skapat med hjälp av mitt tidigare barteam med Hampus & Micke på Bottles var en drink som hette Nightfox. Det var en rapstvättad irländsk whisky med libbsticka, akvavit och absinthe. Resultatet blev en silkeslen, nötig och kryddig cocktail som är en av de mäktigaste och märkligaste jag gjort hittills.
Vad får du din inspiration ifrån?
– Min inspiration till att skapa drinkar kan komma från var som helst. Inspirationen kan börja i vilken ände som helst, som att komma på ett fyndigt drinknamn för att sen komma på en drink som passar till namnet eller att hitta en annorlunda ingrediens som jag sedan skapar en hel drink runt.
Vad ska man tänka på när man blandar drinkar hemma?
Idag finns det jättemånga bra bloggar och youtubekanaler som lär ut hur man kan blanda drinkar hemma. Det gäller att våga prova, men kom ihåg att det är du som avgör själv vad just du tycker om eller inte. Våga lita på dig själv, tycker du att drinken behöver med sötma, tillsätt mer socker, oavsett vad receptet säger.
Ett bra tips är att aldrig snåla med isen och att alltid ha is i frysen. Man kan frysa is i en plastlåda och skaka drinkar i en syltburk. Använd det du har hemma och prova dig fram.
Spelar det någon roll vilket glas man serverar drinken i?
Ja, det tycker jag. Är man hemma så är det upp till var och en, man får ta det man har. Är man ute på krogen däremot så har man vissa förväntningar på glas beroende på vad man beställer. Men vad vet jag, mjölk i champangeglas är ju också festligt.
De tre bästa whiskydrinkarna
Vilka är de tre bästa whiskydrinkarna i ditt tycke? Hur blandar man till dem?
– Mina tre favoritwhiskydrinkar är Irish Coffee, Penicillin & Whisky Highball. Whisky Highball kan komma i alla olika varianter. Det är i princip whisky utblandat med en mixer, is och eventuellt en upplyftande garnityr. Det kan t.ex. vara allt från whisky utblandat med stilla eller kolsyrat vatten, läsk som ginger ale eller annan mixer. Det viktigaste är att man balanserar sötma, syra, sältan och bitterheten så resultatet blir en god uppfriskande drink.
Recept på Charlottes favoritwhiskydrinkar:
Fläder Whisky Highball
- 50 ml Blended Scotch
- 30 ml Fläder Cordial
- 100 ml Soda vatten.
- Garnityr: Myntakvist
Gör så här:
- Ta ett highball glas och häll i whiskyn.
- Fyll upp glaset med is och tillsätt flädersaft och sodavatten.
- Rör försiktigt runt och tillsätt eventuellt några till isbitar.
- Garnera med en myntakvist.
Irish Coffee recept
- 50 ml Irländsk Whiskey
- 20 ml Muscavado sockerlag (3 delar muscavado socker 2 delar vatten)
- 100 ml Bryggkaffe.
- Lättvispad grädde
Gör så här:
- Ta ett highball glas och häll i whiskyn.
- Fyll upp glaset med is och tillsätt flädersaft och sodavatten.
- Rör försiktigt runt och tillsätt eventuellt några till isbitar.
- Garnera med en myntakvist.
Penicillin recept
- 50 ml Scotch (t.ex Johnnie Walker Black)
- 20 ml Citronjuice
- 12 ml Honungssyrup
- 12 ml Sötad ingefärsjuice
- 10 ml Islay Whisky (t.ex. Lagavulin 16)
Gör så här:
- Skaka samtliga ingredienser utom Islay Whisky med is.
- Sila upp i glas med is och skika Islay whisky på toppen av drinken.
Vilka är de bästa cocktailbarerna i Stockholm om man vill ha riktigt bra whiskydrinkar?
Det finns många barer som som gör riktigt bra whiskydrinkar. Har du vägarna förbi så rekommenderar jag gärna ett besök på Tjoget, Le Hibou, Berns och Coquetel Social. Ingen av dem är renodlade whiskybarer men de gör supergoda drinkar!
Perfekta tips i dessa mörka tider – både för dig som vill blanda härliga whiskydrinkar hemma eller få dem serverade på en bra cocktailbar!