I veckan var jag på en Wine Makers dinner på Champagnebaren, som ligger på sjunde våningen i samma byggnad som Södra Teatern. Det var vinproducenten Penfolds som låg bakom arrangemanget, där vi skulle prova lite olika viner från Penfolds till en trerättersmiddag.
Som sig bör på ett ställe som Champagnebaren så startade vi med ett glas champagne. Inte vilken som helst, utan en specialutgåva. ”2012 Champagne Thiénot x Penfolds Chardonnay Pinot Noir Cuvée” som är ett samarbete mellan Penfolds och den fransk champagneproducenten Thiénot. Kanske ett av det mest exklusiva bubbel jag druckit, som går loss på 1795;- flaskan i butik – och riktigt gott var det! Jag passade på att kolla in utsikten från Champagnebarens terrass och konstaterade att hit måste jag återvända senare i vår – vilket utsikt!
Middagen åt vi inne i Champagnebarens mysiga matsal och jag lyckades få platsen bredvid Niclas (ihop med mig på bilden överst i reportaget) . Han har jobbat på Penfolds i massa år och denna kväll var han inhoppare för den Wine Maker från Australien som var tänkt att vara på plats men på grund av reserestriktioner fick stanna kvar hemma. Perfekt för mig som bara kan grunderna inom vin att sitta bredvid en person som kunde allt om viner i allmänhet, Penfolds i synnerhet. Vid bordet hade jag även två kunniga vinjournalister och instagrammaren mousserande.se. Så det blev snack om vin hela kvällen!
Historien om Penfolds
Penfolds är en australisk vinproducent som grundades i staden Adelaide 1844 av Christopher Rawson Penfold, en engelsk läkare som emigrerade till Australien ihop med sin fru Mary Penfold. Från början tillverkades bara portvin, som man blandade i läkande örter i som medicin. Det var först efter andra världskriget när det kom Europeiska invandrare som ville ha “vanligt” vin av Europeisk typ som man lade om produktionen till de viner man producerar idag.
Penfolds är en av Australiens äldsta vinproducenter och kallas idag för världens största “boutique winery”. Tills skillnad från större vinproducenter tillverkar man bara kvalitetsvin från hundra kronor flaskan och uppåt . Vill man ha större mängder än en vanlig flaska finns dock magnumbuteljer!
Wine Makers dinner med Penfolds
När man är på en wine-makers dinner får man ofta fler än ett glas vin till varje rätt. Så även här – det var ett hav av vinglas som mötte oss när vi slog oss till bords.
Till förrätten – toast skagen – fick vi prova tre sorters vita Penfolds vintage 2018. Till varmrätten – kalventrecoté – fem olika röda viner – Penfolds vintage från 2005 upp till 2017 och till desserten – variation på choklad -dessertvinet Penfolds Father. Grymma kombinationer och fantastiska viner!
Efter middagen fanns ytterligare några sorters röda viner att prova, som jag såklart gjorde. Jag dricker numera inte vin så ofta, som vi gjorde för några år sedan. Vårt ”vardagsdrickande” har vi nästan helt slutat med så när det väl är en trevlig middag som denna njuter jag nästan ännu mer av ett riktigt gott vin. Och dricker man vin lite mer sällan kan man ju kosta på sig så fina viner som något av dessa vi provade denna kväll.
Middagen var en pressmiddag som Penfolds arrangerade, åsikter och tankar är som vanligt mina egna!