Winemakers lunch på Animo med El Pacto Rioja – Modern Rioja

Dela inlägget:

Nyligen var jag på en winemakers lunch på Animo tillsammans med El Pacto Rioja – en modern vinproducent som går emot den traditionella vinmakningen i Rioja. Istället för att följa de klassiska stilarna med lång fatlagring och tydlig ekprägel – ofta klassificerade som Crianza, Reserva eller Gran Reserva – fokuserar El Pacto på att låta druvans karaktär och växtplatsens unika uttryck stå i centrum.

På denna lunch var vinmakaren Riche Arambarri Pérez på plats, och vi fick prova flera av hans viner matchade med några av restaurang Animo’s signaturrätter. Jag hade turen att hamna intill Riche, och det blev en otroligt god och lärorik lunch där jag fick nya insikter i hur man kan producera vin på ett sätt som utmanar de traditionella sätten att göra Rioja.

Winemakers lunch på Animo med El Pacto Rioja – Modern Rioja
Winemakers lunch på Animo med El Pacto Rioja – Modern Rioja

Vinerna produceras av Vintae, en innovativ vinfamilj som driver flera projekt runt om i Spanien. El Pacto-serien hämtar sina druvor från gamla vingårdar i Rioja Alta, där höjd och klimat ger viner med naturlig fräschör, struktur och komplexitet. Druvorna – främst Tempranillo – skördas för hand från vinrankor som ofta är över 50 år gamla. Vinifieringen sker med minimal intervention: naturlig jäst, varsam extraktion och endast lätt ekfatslagring, för att framhäva frukten och terroiren snarare än eken. El Pacto är därmed en tydlig representant för den nya generationens Rioja-viner – mer fokuserade på ursprung och druvtypicitet än på lagringsklassifikation.

Meny och vinmatchning

Som aptitretare serverades vi en av Animos signaturrätter: ett ostron med pepparrotsgrädde, gurka och dill. Jag tar alltid in det när jag äter på Animo – underbart gott. Vi fick också en liten friterad råraka med harissakaramell, ostkräm och parmesan. Till detta drack vi ett glas El Pacto del Alto Najerilla 2023 – ett vitt vin dominerat av Viura, kompletterat med Malvasía, Garnacha Blanca och Jaina, från över 40 år gamla vinstockar i Cárdenas och Nájera. Vinet har frisk syra och tydlig mineralitet, vilket speglar den höga höjden och de järnrika lerjordarna i Alto Najerilla.

Förrätten var ännu en signaturrätt: en tartar på oxe med picklad grön tomat och tabasco, färskostmajo, ramslökskapris och grillad våffla. Här serverades El Pacto de Cárdenas Ojo Gallo 2022 – en modern tolkning av den traditionella clarete-stilen, där röda och vita druvor samfermenteras. Vinet kommer från gamla vingårdar i Cárdenas och består huvudsakligen av Garnacha Tinta och Viura, med inslag av Tempranillo, Malvasía, Graciano och Mazuelo. Resultatet är ett friskt och energiskt vin med subtila balsamiska och blommiga toner.

Till varmrätt fick vi en bräserad fläsksida med potatisrösti, tahinimajo, krispig kål, syrat äpple, fermenterad kampotpepparsky och rökt miso. En otroligt smakrik och välbalanserad rätt, som matchades med två olika röda viner:

Winemakers lunch på Animo med El Pacto Rioja – Modern Rioja
  • El Pacto de la Sonsierra 2021 – ett rött vin huvudsakligen på Tempranillo från 27 ekologiska vingårdslägen i Sonsierra. Ett elegant vin med inslag av mörka bär, örter och en välbalanserad fatkaraktär.
  • Valdechuecas 2021 – ett Viñedo Singular-vin från en specifik vingård i Cárdenas, Alto Najerilla. Kraftfullt och uttrycksfullt med tydlig terroirprägel.

Så här långt var jag klart mätt – så det var perfekt att avsluta med en liten dessert i form av kaffe och pralin.

En riktigt rolig, god och inspirerande lunch! Det är alltid givande att träffa engagerade vinmakare, och Riche Arambarri Pérez var inget undantag. Som tredje generationens vinmakare har han verkligen tagit El Pacto vidare och positionerat det på ett spännande sätt som utmanar traditionell Rioja.

Läs mer om Rioja

Spanska restauranger i Stockholm

Gillar du Rioja och ska äta ute är en spansk restaurang ett säkert kort. Här kommer två tips på spenska restauranger som serverar genuin spansk mat!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Restaurang La Esquina – genuin spansk mat mitt på Drottninggatan

La Esquina är en spansk restaurang i Vasastan som drivs av samma gäng som ligger bakom tapasrestaurangen La...

Little Rock – en vacker stad fylld av historia, natur och kulinariska upplevelser

Little Rock i Arkansas var mitt andra stopp på den lilla rundresan i södra USA och jag gillade...

Saker att göra i Bentonville – en småstad fylld av konst, cykling och sydstatscharm

Vad får man om man blandar konstmuseum i världsklass, riktigt bra restauranger, mountainbikeleder i skogarna och en touch...

En virvel, en vält kajak och magisk natur i Buffalo National River

Tänk dig en stillsam paddeltur på Buffalo National River - en av USA:s mest orörda floder. Solen skiner,...